Teosluettelo

MUUMIKIRJAT: Romaanit

kirjakuva

Muumit ja suuri tuhotulva (1991)

Småtrollen och den stora översvämningen (1945)
The Moomins and the Great Flood (2012)

Tove Janssonin ensimmäisessä muumikirjassa ovat Muumipeikko ja hänen äitinsä etsimässä kadonnutta Muumipappaa. He kokevat monia vaaroja ja säikähdyksiä, mutta ennen pitkää perhe on taas onnellisesti yhdessä.

Lopulta Muumit löytävät myös pienen laakson, kauneimman paikan mitä he ovat koskaan nähneet?

kirjakuva

Muumipeikko ja pyrstötähti (1955)

Kometjakten (1946)
Comet in Moominland (1951)

Uudistetut laitokset:
Kometen kommer (1968)

Muumilaaksossa on rauhallista. Uusi silta on vasta maalattu, Muumipeikko kalastelee helmiä ja Muumimamma järjestelee näkinkenkiä kukkapenkkien ympärille. Mutta sitten puhkeaa myrsky, ja muitakin pahaenteisiä merkkejä alkaa näkyä. Joku järjestää Muumimamman hillopäärynät ja Muumipeikon helmet suureksi tähdeksi, jolla on pitkä pyrstö. Piisamirotta puhuu kauheita tulisesta tähdestä, joka voi tehdä kaikista muhennosta.

Muumipeikko ja Nipsu päättävät lähteä kysymään neuvoa Yksinäisten Vuorten Tähtitornin professoreilta. Siitä tulee pitkä ja vaarallinen matka.

kirjakuva

Taikurin hattu (1956)

Trollkarlens hatt (1948)
Finn Family Moomintroll (1950)

Uudistetut laitokset:
Trollkarlens hatt (1968)

Muumipeikko ja hänen ystävänsä löytävät vuoren huipulta korkean mustan hatun. He vievät sen kotiin aavistamatta, että hatun takia Muumilaakso muuttuu taikuuksien ja omituisuuksien temmellyskentäksi.

Outoja pilviä liikkuu taivaalla; yhtäkkiä Muumipeikko on kummituseläin. Joudutaan hattivattien kammottavaan piiritykseen, ja muumitalosta tulee viidakko. Muumimamma saa takaisin käsilaukkunsa, hän järjestää suuren ilojuhlan, ja Muumilaaksoon saapuu – taikuri.

kirjakuva

Muumipapan Urotyöt (1963)

Muminpappas bravader (1950)
The Exploits of Moominpappa (1952)

Uudistetut laitokset:
Muminpappans memoarer(1968)

Tässä kirjassa Muumipappa itse kertoo muumikansan varhaisemmista vaiheista, niistä ajoista, jolloin hän ja Nuuskamuikkusen ja Nipsun isät elivät myrskyisää nuoruuttaan.

kirjakuva

Vaarallinen Juhannus (1957)

Farlig midsommar (1954)
Moominsummer Madness (1955)

Muumit kohtaavat ihmeellisen teatterimaailman ja ihmeellisen Emman. Esirippu, kulissit, käsikirjoitus ja ensi-ilta, kaikki on outoa, mutta Emma toimii oppaana. Ja jopa hemuli tulee katsomaan "Jalopeuranmorsiamia".

kirjakuva

Taikatalvi (1958)

Trollvinter (1957)
Moominland Midwinter (1958)

Kautta aikojen muumit ovat nukkuneet yli talven, marraskuusta kevääseen. Mutta eräänä talvena tapahtui sellaista, mitä ei ollut nähty eikä kuultu sitten päivän, jolloin ensimmäinen muumi vaipui talviuneen.

kirjakuva

Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia (1962)

Det osynliga barnet och andra berättelser (1962)
Tales from Moominvalley (1963)

Novellikokoelma. Muumilaaksossa tapahtuu taas kaikenlaista kummaa: Vilijonkka kokee lopultakin pyörremyrskyn, Nuuskamuikkusella on vaikeuksia kevätlaulun luomisessa, Muumipappa päättää selvittää hattivattien salaisuuden, eläkkeellä oleva Hemuli ryhtyy rakentamaan huvimajaa. Ja muuan lapsi muuttuu näkymättömäksi...

kirjakuva

Muumipappa ja meri (1965)

Pappan och havet(1965)
Moominpappa at Sea (1966)

Keskellä avomerta on kartassa piste, pikku Myy väittää sitä kärpäsenliaksi. Mutta se on kuin onkin saari, yrmeä pieni majakkasaari. Sinne purjehtii muumiperhe turvallisesta laaksostaan, sillä Muumipappa ei halua enää olla tassutteleva, tarpeeton perheenisä, vaan rohkea päällikkö.

Mutta kuinka olla majakanvartijana majakassa, jonka valoa ei saa toimimaan? Totta puhuen seikkailusta tulee vaarallisempi kuin kukaan on osannut aavistakaan. Sillä meri on arvaamaton vihollinen, ja Mörkökin on löytänyt muumiperheen jäljet...

kirjakuva

Muumilaakson marraskuu (1970)

Sent i november (1970)
Moominvalley in November (1971)

On marraskuu. Sataa. Kesä on äkkiä niin etäällä kuin sitä ei olisi koskaan ollutkaan. Silloin alkaa kaivata muutosta elämään, kaivata Muumilaaksoon. Sinne kerääntyvät puuhakas Hemuli, pelokas Vilijonkka, yksinäinen homssulapsi, ikivanha Ruttuvaari ja kaunis Mymmeli. Mutta muumiperhe on lähtenyt eikä kukaan tiedä minne.

Miten käy kun Hemuli yrittää olla Muumipappana, Vilijonkka mammana? Saako Mymmeli tanssia, kun hän ei voi olla tanssimatta? Voiko Vilijonkka jättää siivoamisen?

MUUMIKIRJAT: Kuvakirjat

kirjakuva

Kuinkas sitten kävikään? Kirja Mymmelistä, Muumipeikosta ja pikku Myystä (1952)

Hur gick det sen? Boken om Mymlan, Mumintrollet och Lilla My (1952)
The Book about Moomin, Mymble and Little My (1953)


kirjakuva

Kuka lohduttaisi Nyytiä? (1960)

Vem ska trösta knyttet? (1960)
Who Will Comfort Toffle? (1960)


kirjakuva

Vaarallinen matka (1977)

Den farliga resan (1977)
The Dangerous Journey (1978)

 

kirjakuva

Outo vieras Muumitalossa (1980)

Skurken i Muminhuset (1980)
An Unwanted Guest


MUUT KIRJAT: Romaanit ja muu proosa

kirjakuva

Onnelliset, rakastavaisten oma kirja (2017)

En romantisk bok för älskande (1965)

kirjakuva

Kuvanveistäjän tytär (1969)

Bildhuggarens dotter (1968)
Sculptor's Daughter (1969)

Lapsuudesta kertovan teoksen "oikeita" henkilöitä ovat ukki ja mummi, isä, äiti, Anna, Jeremiah ja täti jolla on idea tai Poju jolla on aina nuha. Mutta yhtä oikea on Jumala, joka asuu kivikkopuutarhan takana.

Tove Jansson kietoo lukijan pikkusormensa ympäri näissä "muistelmissa", joiden ympäristönä on milloin isän, kuvanveistäjä Viktor Janssonin, ateljee 20-luvun Katajanokalla, milloin kesäinen Pellinki, meren lahdet ja poukamat.

Kirjassa lomittuvat lapsen arkipäivän tyyni realismi, idylli ja satu, jota rohkea mielikuvitus kuohuttaa – ja ymmärrämme, mistä muumipeikot ovat peräisin.

kirjakuva

Kuuntelija (1972)

Lyssnerskan (1971)
The Listener (2014)

Kauas muumilaaksosta ihmisten kaupunkeihin ja meren saarille vie maailmankuulun kirjailijan ensimmäinen aikuisten novellikokoelma. Tove Jansson katselee elämän koko asteikkoa, näkee iloista ja surullista. Hän kertoo leikkivistä lapsista, taiteilijoista työssään, naisesta jolla oli ystävänä orava ja miehestä joka ei osannut leikkiä. Hän kertoo siitä mitä me koemme nuoruudesta, palvovasta rakkaudesta, vanhenemisesta, kuolemasta. Ja yksinäisyydestä, joka voi olla yhtä alaston kuin ulkomeren luoto.

Useassa kertomuksessa on elegantti vivahde ruotsalaista novelliperinnettä. Mutta Tove Jansson ei olisi oma itsensä ellei hän hiukan leikittelisi lukijan kustannuksella. Yhtäkkiä mikään ei ole miltä näyttää: kaupunki voi joutua lumotuksi ja huikea aavemainen takatalvi ryöpsähtää valloilleen.

kirjakuva

Kesäkirja (1973)

Sommarboken (1972)
The Summer Book (1974)

Kirja kertoo kolmesta ihmisestä, jotka viettävät kesää Suomenlahden saarella: Sophia-lapsesta, hänen isästään ja isoäidistään. Ennen muuta se on kertomus hyvin vanhan naisen ja hyvin pienen tytön ystävyydestä. He elävät lähellä toisiaan, heitä ympäröi se unelma kesästä joka tunnetaan vain täällä pohjolassa, unelma jota on niin vaikea vangita, että se pysyy aina voimakkaana.

kirjakuva

Aurinkokaupunki (1975)

Solstaden (1974)
Sun City (1976)

Matkustin Amerikan halki. Floridan halki, ja yhtenä yönä tulin kaupunkiin joka oli aivan hiljainen. Aamulla se oli yhtä tyhjä ja hiljainen. Vehreyden keskeltä näkyi avokuisteja pitkine keinutuoliriveineen.
Kaikki kadulle päin.
Hiljaisuus oli melkein kammottava.
Ja sitten käsitin että kaupunki oli aurinkokaupunki, vanhusten kaupunki jossa aurinko taatusti paistaa ympäri vuoden. Kaikki oli järjestetty lepoa ja vanhuutta varten, lopullisesti ja rikkeettömästi.
Kutsun kaupunkia St Petersburgiksi mutta yhtä hyvin sen nimi voisi olla jokin muu.
Eikä se ole rauhallinen, siellä on yhtä hurjaa ja jännittävää kuin maailman muissakin paikoissa. Olen yrittänyt kirjoittaa kirjan siitä millaista on tulla vanhaksi.
Ja olen kuvannut kahden hyvin nuoren ja kauniin ihmisen rakkautta vanhusten kaupungissa.
— Tove Jansson

kirjakuva

Nukkekaappi ja muita kertomuksia (1980)

Dockskåpet och andra berättelser (1978)
Art in Nature (2012)

Näyttelijätär, joka varasti toisen naisen sielun. Turisti, joka unohtui maailmalle. Kukkaislapsi, joka ei halunnut kasvaa aikuiseksi... Kaksitoista novellia, seurallisin äänenpainoin kerrottua tarinaa, joiden poimuista ihmisen alastomuus paljastuu.

kirjakuva

Kunniallinen petkuttaja (1983)

Den ärliga bedragaren (1982)
True Deceiver (2009)

Taiteilija Anna Aemelin on viettänyt talossaan eristynyttä mutta huoletonta elämää jo vuosikaudet. Hänen ystävänsä Katri Kling on ihminen joka tietää mitä tahtoo - ja miten pääsee tahtonsa perille. Kun lumisade miltei hautaa alleen pienen merenrantakylän, Katri muuttaa asumaan Annan luokse veljensä ja nimettömän koiransa kanssa. Vähä vähältä hän ottaa haltuunsa koko talon, ja kaikki muuttuu.

Tove Jansson on kirjoittanut tiivistunnelmaisen romaanin kahden ihmisen ja kahden elämänkatsomuksen välisestä taistelusta sekä rehellisyyden ja petoksen monista kasvoista.

kirjakuva

Stenåkern (1984)

Stenåkern (1984)
The Field of Stones

Suomennos teoksessa Kevyt kantamus ja muita kertomuksia, nimellä Kivipelto (1989)

kirjakuva

Kevyt kantamus (1989)

Resa med lätt bagage (1987)
Travelling Light (2010)


kirjakuva

Reilua peliä (1990)

Rent spel (1989)
Fair Play (2007)

Jonna ja Mari ovat taiteilijoita, jotka asuvat saman vuokratalon eri rapuissa. Iloitaan, riidellään, eletään koko lailla riemukasta elämää.

He ovat hyvin erilaisia, mutta ehkä juuri siksi he voivat pelata reilua peliä


kirjakuva

Seuraleikki (1991)

Brev från Klara (1991)
Letters from Klara (2017)

Sisältää novellit:

Kirjeitä Klaralta
Robert
Junamatka
Kuvat
Merirosvorommia
Kesällä
Ennakkoaavistuksia
Elokuussa
Emmelina
Lummesuo
Seuraleikki
Karin, ystäväni
Matka Rivieralle

kirjakuva

Haru, eräs saari (1996)

Anteckningar från en ö (1996)
Notes from an Island


kirjakuva

Viesti. Valitut novellit 1971-1997 (1999)

Meddelande(1998)

Tove Jansson tunnetaan kansainvälisesti parhaiten lastenkirjailijana, "muumien äitinä". Hänen tuotantonsa käsittää kuitenkin myös mm. romaaneja, novelleja, kuunnelmia ja draamaa, joista hän on saanut paljon kiitosta.

Selkeä ja täsmällinen tyyli, tarkka psykologinen oivalluskyky ja lempeä ironia ovat Tove Janssonin jäljittelemättömän kertomataiteen tunnuksia.

Viesti-valikoima osoittaa vakuuttavasti, että Tove Janssonin uskalias, inhimillistä kokemusta laajana kirjona peilaava novellitaide on kauttaaltaan mestarin työtä.

MUUT KIRJAT: Kuvakirjat

kirjakuva

Pipu ja Kalle ja Ahdin mustekalat (1933)

Sara och Pelle och neckens bläckfiskar (1933)
Sara and Pelle, and the Water Spirit’s Octopuses

Julkaistu pseudonyymillä Vera Haij

Uudistetut laitokset:
Seikkailu Merenpohjassa (2014)

SARJAKUVAT

kirjakuva

Muumipeikko 1

Mumintrollet 1
Mumin 1

Jaksot:
Muumipeikko, Muumiperhe, Yksinäinen saari

kirjakuva

Muumipeikko 2

Mumintrollet 2
Mumin 2

Jaksot:
Muumiperhe Rivieralla, Vaarallinen talvi, Kuvitteluleikki

kirjakuva

Muumipeikko 3

Mumintrollet 3
Mumin 3

Jaksot:
Talonrakennus, Aloitamme uuden elämän, Viidakkoelämää

kirjakuva

Muumipeikko 4

Mumintrollet 4
Mumin 4

Jaksot:
Muumipeikko rakastuu, Muumipeikko ja marsilaiset, Muumiperhe ja meri

kirjakuva

Muumipeikko 5

Mumintrollet 5
Mumin 5

Jaksot:
Yhdistyselämää, Muumipeikko villissä lännessä

kirjakuva

Muumipeikko 6

Mumintrollet 6

Jaksot:
Niiskuneiti rokokoossa, Muumipeikko ja velvollisuudentunto

kirjakuva

Muumipeikko 7

Mumintrollet 7

Jaksot:
Muumipeikko ja pyrstötähti, Muumipeikko ja kultainen häntä

kirjakuva

Muumipeikko 8

Mumintrollet 8

Jaksot:
Muumitalvi, Muumipeikko merillä

Tove Jansson piirsi sarjakuvia vuodesta 1954 vuoteen 1960. Toven veli, Lars Jansson, jatkoi sarjakuvien piirtämistä vuoteen 1974.

Kaikkiaan Muumipeikko -sarjakuvakirjoja on julkaistu 24 osaa.

NÄYTELMIÄ, KUUNNELMIA

 • Mumintrollet och kometen 1949
 • Troll i kulisserna 1958
  (Muumit kulisseissa, suomentanut Kirsi Kunnas, 2002)
 • Mumintrollen 1969
 • Mumindalen 1973
 • Muminoperan, Muumiooppera 1974
 • Orm i salongen 1974
 • Fönstret 1976
 • Lyssnerskan 1976
 • Gymnastiklärarens död 1976
 • Kvinnan som lånade minnen 1977
 • Dottern 1977
 • Tio före fyra 1977
 • Mumintroll i kulisserna 1982
  (Muumipeikot kulisseissa, suomentanut Eila Maunu, 1994)
 • Dockskåpet 1986
 • White Lady 1986
 • Huvudrollen 1988
 • Den stora resan 1988

LAULUTEKSTIT / SANOITUKSET

Tove sanoitti useita muumilauluja, joista osan veljensä Larsin kanssa.
Muista sanoituksista ehkä tunnetuimpia on Syyslaulu

 

© Moomin Characters™   |   Copyright Information   |    Share & Bookmark       |      site design by Daddy Finland